Je moet van avontuur houden, zegt Tijmen Meester van Kotug als je sleepboten aan de man wilt brengen in 't buitenland. En heel veel geduld hebben.
Wie weet hoeveel handel we drijven met Afrika? Ter waarde van een paar miljard euro? Fors meer: 27 miljard euro per jaar. Daarmee is Nederland een belangrijke handelspartner voor de landen op dat continent. De inzet op duurzame handel met een economisch booming continent als Afrika is in het belang van Afrika zelf maar ook van ons eigen bedrijfsleven.
Gelijkwaardige handelsrelatie
Sinds een jaar hebben wij, VNO-NCW en MKB-Nederland, een Afrika-strategie die inzet op een gelijkwaardige handelsrelatie. Ons verdienvermogen gaat daarin gepaard met duurzame economische ontwikkeling in de Afrikaanse landen. Niet alleen halen, ook brengen om het zo te zeggen. Maar makkelijk gaat dat niet. Het uitwerken van een business case voor Afrika duurt langer en kent meer risico’s. Dat is jammer omdat Nederland echt wat kan toevoegen aan de economie van Afrikaanse landen. Bijvoorbeeld op het gebied van landbouw, waterbeheer, hightech en chemie.
Afrikastrategie is nodig
Het nieuwe kabinet moet daarom, in lijn met breed gedragen Tweede Kamermoties, met een proactieve handelsstrategie voor Afrika komen. Andere landen hebben die ook. Kijk naar Duitsland, het VK, Frankrijk, Denemarken; kijk naar China en de VS. Nederland blijft achter en loopt kansen mis, kansen voor Afrika en kansen voor Nederland. Ook interessant is de nieuwe EU Africa Strategy die het Europees Parlement heeft vastgesteld ‘to develop a strategic and long-term response to the Chinese Belt and Road Initiative’.
50 miljoen euro nodig
Naast concurrerende exportfinanciering zijn er bij een Afrika-strategie ook voldoende middelen nodig, zodat er met het Nederlandse bedrijfsleven geïnvesteerd kan worden in duurzame economische ontwikkeling. Semi-overheidsinvesteerder Invest International is opgezet om impactvolle projecten in deze landen te ontwikkelen en financieren. Die instelling heeft daar nu maar 9 miljoen euro per jaar voor beschikbaar. In de nieuwe kabinetsperiode is 50 miljoen euro per jaar extra nodig voor het aanjagen van projecten. Daar profiteren Nederland én de Afrikaanse landen van.
Gieneke Talsma
Beleidssecretaris internationaal ondernemen en Afrika