Op naar een zelfstandiger Europa, maar hoe?

24-08-2018

Naar verluidt was bondskanselier Angela Merkel er niet bepaald blij mee. Het zal de aanpak en de timing zijn geweest. Want het opiniestuk van afgelopen woensdag in het Duitse Handelsblatt van SPD-minister van Buitenlandse Zaken Heiko Maas sluit naadloos aan op de discussie die al langer gevoerd wordt in Duitsland en eigenlijk heel Europa: wordt het geen tijd voor een nieuwe strategie als het gaat om de relatie tussen Europa en de Verenigde Staten?

 

Europa moet meer de eigen broek ophouden

Ja, stelt Maas, want 'Wir lassen nicht zu, dass die USA über unsere Köpfe hinweg handeln'. Oftewel: de hoogste tijd dat Europa zich wat onafhankelijker op gaat stellen tegenover de VS. Het is een valide punt dat Maas hier maakt, want de Verenigde Staten stellen zelf Europa steeds minder centraal in hun buitenlandpolitiek. Dat is een beweging die al werd ingezet vóórdat president Trump aan de macht kwam. Denk aan president Obama's 'pivot to Asia'. Een Europa dat zichzelf wat minder afhankelijk maakt van grote broer Amerika, is daarom een goed idee. Bijvoorbeeld door militair meer de eigen broek op te houden, zonder daarbij het NAVO-verbond los te laten.

 

Relatie met Iran

Maas noemde in de media een ander actueel voorbeeld van een meer eigenstandig optreden van Europa: de relatie met Iran. Wij willen de economische relatie met dat land blijven onderhouden, ook al is de VS uit de atoom-deal gestapt en dreigt het met maatregelen tegen (Europese) bedrijven die toch zaken blijven doen met dat land. Maas' voorstel is om een eigen betalingssysteem met Iran op te bouwen. Het is een interessant voorstel, al was het maar omdat het betalingsverkeer met Iran een groot probleem is voor ook Nederlandse ondernemers. Minister Hoekstra van Financiën liet al weten dat het in stand houden van Europese betaalrelaties met Iran centraal staat in het Europese beleid. Hoe dat precies moet buiten de bestaande systemen, is nog onduidelijk.

 

Marhijn Visser

Beleidssecretaris Internationaal Ondernemen