'Nederland, zet jezelf niet te schande als het gaat om topvrouwen'

10-09-2018

Slecht nieuws vond ik het. Slecht nieuws en ook een beetje beschamend. Want uit de nieuwste cijfers van de jaarlijkse Female Board Index van hoogleraar Mijntje Lückerath blijkt dat er het afgelopen jaar per saldo geen topvrouwen zijn bijgekomen bij onze beursgenoteerde bedrijven. Zowel het percentage vrouwelijke bestuurders (6 procent) als vrouwelijke commissarissen (25 procent) bleef gelijk. En dat moet natuurlijk beter.

 

Diversiteit in de top

Maar Hans, heb je nou geen belangrijkere dingen te doen dan je altijd maar weer druk maken over diversiteit in de top van het bedrijfsleven, zie ik mensen weleens denken. Kun je je tijd niet beter besteden aan het belang van innovatie of het ondernemingsklimaat? Dat irriteert me, want hoe kunnen we een gezonde, innovatieve economie houden als we niet ál het beschikbare talent inzetten, ook aan de top? Of zoals Marry de Gaay Fortman, voorzitter van Stichting Topvrouwen.nl het vandaag tijdens het jaarevent van Topvrouwen.nl stelde: 'Nederland laat zo een keiharde businesscase liggen.'

 

Daad bij het woord

Gelukkig begint dat besef steeds breder door te dringen in de raden van besturen en raden van commissarissen, merk ik. En dan wordt het een kwestie van de daad bij het woord voegen. Bijvoorbeeld zoals Feike Sijbesma, ceo van DSM, dat al jaren doet. 'Want nog meer mannen brengen mij geen nieuwe inzichten', zo stelde hij onlangs in een interview in Opinieblad Forum. En: 'Een vrouw kan best vechten tegen een negatieve reactie op een zwangerschap, maar niet tegen veertig dingen tegelijk. Dan ontstaat er een glazen plafond. Wij proberen die zoveel mogelijk weg te nemen.'

 

Succesvolle voorlopers

En zo zijn er – gelukkig – meer bedrijven die het allang niet meer bij vrome woorden laten. Het zijn deze succesvolle voorlopers die de rest uiteindelijk over de streep zullen trekken, is mijn diepe wens. En laat het niet te lang duren, want anders zet het Nederlandse bedrijfsleven zichzelf te schande. En wie zou dat willen?

 

Hans de Boer

Voorzitter VNO-NCW

 

Zie ook het manifest dat Stichting Topvrouwen.nl, een initiatief van VNO-NCW en het ministerie van OCW, op 10 september naar buiten bracht.