Nederland moet niet lijden, maar waterstofrevolutie leiden

05-07-2019

Een goed klimaatbeleid moet pijn doen. Dat leek woensdag het onuitgesproken uitgangpunt bij het klimaatdebat in de Tweede Kamer. Misschien een typisch Nederlands trekje hoor, maar ik voel me er toch niet zo bij thuis. Het zorgt er namelijk voor dat we onszelf opsluiten binnen de postzegel die Nederland heet en onszelf vooral druk maken over of iedereen wel even zwaar 'getroffen' wordt. Wat ik mis is een visie op wat de energietransitie ons juist zou kunnen bréngen.

 

Wereldmarkt voor duurzame energie

Neem bijvoorbeeld waterstof. Alles wijst erop dat de enige serieuze wereldmarkt die zal ontstaan voor duurzame energie gebaseerd zal zijn op waterstof. Geproduceerd met zonne- en windenergie op plekken die daar bij uitstek geschikt voor zijn en getransporteerd door middel van pijpleidingen en tankers. Dezelfde infrastructuur als voor fossiele energie, maar op termijn dus duurzaam en zonder CO2-uitstoot.

 

Kampioen groene waterstof

Nu wil het toeval dat Nederland er uitstekend voor is toegerust om een unieke rol te spelen en een unieke positie in te nemen als het gaat om deze nieuwe waterstofeconomie. Net als Nederland ooit als een van de eersten kampioen aardgas werd – ook toen al stukken milieuvriendelijker dan kolen en aardolie – zo kunnen we nu als een van de eersten kampioen groene waterstof worden en de energietransitie wereldwijd een handje helpen. Denk maar even mee: we hebben het gasnetwerk, we hebben wind, we hebben onze innovatiekracht en we hebben onze grote havens.

 

Waterstof ook goed voor Afrika

En ja, waterstof is nu nog duur, maar wordt vanzelf competitief als de klimaateffecten van fossiele energie steeds meer ingeprijsd gaan worden. Nog competitiever wordt het als we afscheid nemen van het idee dat we iedere kilowatt energie binnen onze eigen grenzen zouden moeten opwekken. Denk aan de kansen die er liggen voor landen in Noord-Afrika, waar niet alleen de zonkracht enorm is maar – minder bekend – ook de windkracht groot is. Combineer dat met de productie van waterstof en je creëert groei en banen in een regio die dat hard nodig heeft en waar migratie nu nog vaak de enige optie lijkt. Win-win-win dus. Daar word ík nu enthousiast van. En de gemiddelde burger en ondernemer waarschijnlijk ook.

 

Hans de Boer

Voorzitter VNO-NCW