Laten we nadenken over strategisch uitbreiden van de EU

15-02-2020

Moet de EU toetredingsonderhandelingen met Noord-Macedonië en Albanië beginnen? Frankrijk, Nederland en Scandinavische landen vonden recentelijk: nog niet. Toch moeten we strategisch nadenken over dat toetredingsproces.

 

Naam veranderd

Noord-Macedonië en Albanië voldeden aan de voorwaarden om toetredingsonderhandelingen te openen. Noord-Macedonië veranderde zelfs, met veel politieke moed, de naam van het land ervoor. Toch hielden een paar EU-lidstaten, tegen gemaakte afspraken in, de boot af. De Europese Commissie en het Europese Parlement waren verbolgen. Het vertrouwen in de EU kreeg een fikse knauw in de regio die snakt naar perspectief.

 

Onze problemen, onze kansen

Als de EU zich afkeert en de bevolking in kandidaat-lidstaten op de Westelijke Balkan hoop verliezen, heeft dat gevolgen. Ontwikkelingen staan niet stil in de regio. Rusland, China en Turkije winnen gestaag aan invloed. Dat bedreigt de stabiliteit, ook de onze, want de regio is een enclave omringd door EU-landen. Hun problemen zijn de onze, of we willen of niet. Hun kansen trouwens ook.

 

Geen gedoe

Door onderhandelingen te openen heb je mogelijkheden om ontwikkelingen te kanaliseren. Daarom was toetreding voor Oostenrijk en Bulgarije tijdens hun recente EU-voorzitterschappen een prioriteit. Zij willen geen gedoe in hun buurt. Vanuit onze hoek van de EU lijkt dat allemaal wat verder weg.

 

Onder voorwaarden

De EU opende jaren geleden het perspectief op lidmaatschap voor deze landen. Een overhaaste toetreding is zeker niet de oplossing. Maar in plaats van verkrampt de deur dicht te houden, is het beter voor de regio en voor ons om toetredingsonderhandelingen te beginnen onder voorwaarden die hervormingen en stabiliteit bevorderen en faciliteren.

 

Winand Quaedvlieg

Permanent gedelegeerde kantoor Brussel