Kort nou niet (weer) op de subsidieregeling praktijkleren

17-11-2022

Vier dagen werken en een dag naar school. Voor iedere mbo- of hbo-student die zijn dagen liever niet vooral in de schoolbanken slijt, is dat echt een uitkomst. Dat blijkt ook uit de cijfers. Het aantal mbo’ers dat een zogenoemde bbl-opleiding volgt, is sinds 2014 spectaculair gestegen: van zo’n 100.000 naar bijna 130.000 vorig jaar. En wat in het mbo gebeurt, zien we ook in het hbo.

 

Praktijkleren lost tekorten op

Dat is niet voor niets, want praktijkleren is niet alleen bij studenten populair, maar ook bij werkgevers. Het tekort aan goed geschoolde vakmensen is al jaren groot en op dit moment zelfs historisch groot. Dus een student die het vak in de praktijk bij je komt leren , is bij veel ondernemers meer dan welkom.

 

Mes in de subsidieregeling praktijkleren? Geen goed idee

Kortom: het is een succes. En successen moet je vieren toch? Ik zou denken van wel tenminste. Beetje jammer dus dat precies dat niet lijkt te gebeuren. Want als het aan Minister Robert Dijkgraaf ligt, gaat het mes in de subsidie die werkgevers krijgen als bescheiden tegemoetkoming voor al hun tijd en alle moeite die ze erin steken en de investering die ze doen. Die investering bedraagt gemiddeld 11.000 tot 12.000 euro per jaar, terwijl de tegemoetkoming van de overheid voor het mbo gaat zakken naar maximaal 2.300 euro per jaar (nu 2.700 euro) en voor de mkb-route in het hbo naar maximaal 550 euro per jaar (nu 2.700 euro).

 

Praktijkleren kost de overheid minder geld

Als je dan bedenkt dat deze vorm van studeren de overheid maar een schijntje kost van een reguliere opleiding op mbo of hbo, is dat best een raar signaal. Een groot deel van het opleiden besteedt de overheid immers uit bij het bedrijfsleven. En dan krijgen studenten die hun vak in de praktijk leren, ook nog eens onderwijs naar de ‘de laatste stand van de techniek’ en ontvangen ze een mooi salaris, vinden ze na hun studie eerder werk én verdienen ze meer dan ‘gewone’ studenten.

En hoewel het aantal studenten groeit, daalt de subsidiepot ook nog eens sterk komend jaar. Kortom: het is voor werkgevers zelfs nog maar de vraag of ze aan die tegemoetkoming van 2.300 euro of 550 euro komen.

 

Laat die subsidie dus op peil

Laat die subsidie Praktijkleren – zoals de subsidie officieel heet – nou gewoon op peil. Geef iedere ondernemer een vast en gegarandeerd bedrag voor iedere mbo’er en hbo’er die ze opleiden, en laat de pot met geld meegroeien met het aantal studenten. Als er wordt gevraagd, waar betalen we dat dan van? Daar hebben ondernemers wel ideeën over (Suggesties? Mail ze naar vanerp@vnoncw-mkb.nl). Maar laten we in elk geval zorgen dat we voor elkaar krijgen waar ondernemers én overheid erg blij van worden: meer mensen met een mbo- of hbo-vakdiploma, en daarmee meer vakkrachten.

 

Gertrud van Erp

Beleidssecretaris onderwijs