Kabinet, schep duidelijkheid over de verhuisboete voor bedrijven

16-12-2020

Soms is de gedachte achter een wetsvoorstel logisch en sympathiek, maar zie je al van mijlenver aankomen dat de gekozen route niet de juiste is. Dat is zeker het geval bij de Spoedwet conditionele eindafrekening dividendbelasting, het initiatief van GroenLinks dat bekend is komen te staan als de ‘verhuisboete’ voor Unilever. De partij wil dat bedrijven die naar landen zonder dividendbelasting vertrekken, eerst afrekenen met de Nederlandse fiscus. Maar dit wetsvoorstel houdt bedrijven niet tegen, doet niets tegen belastingontwijking, is in strijd met internationaal recht en ontneemt Nederlandse snelgroeiende bedrijven perspectief.

 

Aantrekken en behouden bedrijvigheid

Natuurlijk, Nederland heeft alle belang bij het aantrekken en behouden van bedrijvigheid. Ik zou heel graag het gesprek aangaan over wat daarvoor nodig is. Niet alleen voor de succesvolle concerns van vandaag, maar juist ook voor de groeibriljanten van morgen. Bedrijven die onze economie straks moeten trekken en aan duurzaamheid gestalte geven. Dat vereist een klimaat waarin ondernemerschap en bedrijvigheid kan floreren, niet een systeem waarin je bedrijven tegen hun zin probeert vast te houden. Dat gaat niet werken.

 

Veel landen en bedrijven

Dit voorstel betreft namelijk niet alleen verhuizingen naar het VK. Ook landen als Spanje, Frankrijk, Italië en bijvoorbeeld de VS, de grootste investeerder in Nederland, zouden eronder kunnen vallen. Ieder jaar zijn er honderden bedrijven die overgaan naar een buitenlandse koper. Ik wil maar zeggen: veel meer landen en dus veel meer bedrijven die zich geremd weten als het gaat om nieuwe winstgevende activiteiten en innovatie.

 

Wereldspelers van morgen

En het gaat niet alleen over de aansprekende concerns van vandaag maar juist ook over de nieuwe Nederlandse wereldspelers van morgen. Snelgroeiende mkb-bedrijven die voordat zij het wereldtoneel betreden zich zullen moeten afvragen of het kantoor wel Nederland moet blijven. En dan is er nog de afschrikkende werking naar buitenlandse bedrijven die op zoek zijn naar een vestigingslocatie.

 

Vernietigend oordeel

Als het doel is bedrijven hier te houden dan lijkt dat niet te lukken. En of de heffing standhoudt, is twijfelachtig als ik kijk naar het vernietigende oordeel van de Raad van State en de op verzoek van de Tweede Kamer opgestelde factsheets door twee wetenschappers. Dat is de slechtst denkbare uitkomst voor ons land. Dan zijn we bedrijven én belasting kwijt en staan we met lege handen. Vorige week stelde de partijen in de Tweede Kamer een hele berg kritische vragen richting GroenLinks, en het wordt tijd dat ook het kabinet zich uitspreekt over dit voorstel. Ik hoop dat we dit plan snel kunnen vergeten en het gesprek gaan voeren over wat echt nodig is om ondernemerschap te stimuleren en bedrijvigheid in Nederland te houden. Juist nu!

 

Dirk-Jan Sinke, beleidssecretaris belastingen