'Ik houd mijn personeel vitaal. U ook?'

24-01-2020

Na de decemberfeesten zitten we nu volop in de januarikater, met goede voornemens om de beeldschermen opzij te leggen en meer te sporten. Maar hoe blijf je jezelf vitaal en hou je vitaal personeel? Ikzelf heb mij voorgenomen om minstens een keer per week samen met mijn vrouw een lange wandeling te maken in de fraaie Limburgse heuvels. Daar knap je mentaal én fysiek van op!

 

Vitaal personeel? Verban stress

Maar met goede voornemens alleen gaan we het niet redden in 2020. Steeds meer mensen, ook jonge mensen, hebben last van stress of raken burnt out. Dat is een zorg voor ons als werkgevers. De druk op de wél aanwezige personeelsleden neemt daardoor toe. Ook zij krijgen meer stress en voor je het weet vallen je werknemers als dominosteentjes om.

 

Focus je niet alleen op de zieken 

De afgelopen jaren lag de aandacht bij ziekte vooral op de zieke. Ik pleit ervoor om toch vooral de mensen die er wél zijn niet te vergeten. Praat met ze. Zitten ze nog op hun plek? Hoe gaat het thuis? En hoe kun je ze helpen om met nog meer plezier naar het werk te komen? Het belang van dit soort gesprekken bleek ook tijdens de eerste gezamenlijke bijeenkomst van het Netwerk Vitaal Limburg en de LWV. Samen willen we ondernemers helpen hun medewerkers mentaal én fysiek gezond te houden. Met andere woorden: om vitaal personeel te houden.

 

Meer nodig dan een fruitschaal 

Vitaal personeel, een vitale organisatie vergt meer dan een fruitschaal neerzetten en de kroketten uit de kantine verbannen. Per organisatie en per sector verschillen de uitdagingen en maatwerk is nodig, bleek tijdens de bijeenkomst. Daar gaan we in Limburg mee aan de slag, door met elkaar te praten en van elkaar te leren. De samenwerking met Netwerk Vitaal Limburg gaat daar zeker bij helpen.

 

Zo, dan ga ik nu met mijn collega’s even een lunchwandeling maken.

 

Een gezond 2020 gewenst!

 

Giel Braun

Voorzitter Limburgse Werkgevers Vereniging