Het Preventieakkoord: pronkstuk, maar vergeet mkb niet

30-11-2018

Daar ligt 'ie dan, het Preventieakkoord. Een pronkstuk na maandenlang polderen met maar liefst 70 organisaties. Bierbrouwers, gemeenten, de supermarkten, zorgverzekeraars: iedereen heeft zich gebogen over de vraag hoe Nederlanders gezonder kunnen worden. Een doel dat fijn is voor iedereen, want een gezonder Nederland betekent minder zorgkosten, minder leefstijl-ziektes en meer mensen die gezond hun pensioen halen.

 

Bitterballen

Ik zeg wel vaker dat het niet helpt om mensen te dwingen tot het maken van 'gezondere' keuzes. Betutteling en verbieden werkt vaak averechts. Een portie bitterballen drie keer zo duur maken werkt niet – wie het kan betalen, haalt zijn schouders op, wie het niet kan betalen koopt wel ander comfort food – maar kleinere porties aanbieden én door middel van nudging mensen verleiden tot gezondere keuzes maken, wel. (Niet dat er wat mis is met een portie bitterballen, als het bij een portie blijft). Alternatieven aanbieden dus, en mensen voorlichten. En dat is dan ook de ambitie van dit akkoord.

 

Preventieakkoord

Ook ondernemers gaan aan de slag. Voor veel bedrijven is gezond leven immers een business case. Denk maar aan supermarkten die bloemkoolrijst en bietenpizza's verkopen. Of brouwerijen die een enorme opmars aan het maken zijn met alcoholvrij bier. Ook de topsectoren doen mee aan het Preventieakkoord. De bedrijven die daarbij aangesloten zijn, gaan projecten opzetten gericht op de ontwikkeling van gezond voeding.

 

Handreiking

Wel vind ik het jammer dat het mkb onevenredig hard wordt geraakt. 1600 winkeliers met kleine tabakswinkels moeten straks hun halve winkel verbouwen omdat rookloze producten niet door jongeren gezien mogen worden. Natuurlijk ben ik ook voorstander van een rookvrije generatie, maar om nou radicale middelen in te zetten waarvan het bewijs niet is aangetoond, daar ben ik geen voorstander van. Ik zou dan ook graag zien dat staatssecretaris Blokhuis deze groep een handreiking doet.

 

Ramona van den Bosch
Secretaris Consumentenzaken