Grijsgedraaide plaat over innovatie kan definitief de kast in

08-11-2019

Zo rond de jaarwisseling komen ze weer langs: de grijsgedraaide platen van de Top 2000. Geef maar toe: ook u kunt Bomehian Rhapsody, Hotel California en Stairway to Heaven inmiddels dromen. Op mijn terrein – innovatie – zijn er zo ook een aantal grijsgedraaide platen.

 

Jij-bakdebat

Kort samengevat, en u zult ze zo herkennen, de R&D investeringen van het Nederlands bedrijfsleven lopen achter vergeleken met de rest van Europa. Vaak beland je na zo'n uitspraak in een klassiek jij-bakdebat waarin met de vinger naar het bedrijfsleven wordt gewezen. En ik zeg dan vaak dat dat nou eenmaal komt door onze economie, die veelal draait op diensten en op de landbouw.

 

Er zat (!) ook wel iets van waarheid in. Die investeringen zijn namelijk 1,1 procent van het bbp, terwijl het Europese gemiddelde 1,32 procent is.

 

Niet slecht

Maar bijna geruisloos blijkt dat de werkelijkheid toch anders in elkaar zit. Het CBS rekent nu ook ingehuurde R&D bij bedrijven mee. Simpel gezegd: een bedrijf met een vaste kern R&D medewerkers werkt soms met inhuur van personeel om  pieken en dalen flexibel op te kunnen vangen. Daarnaast heeft het CBS (delen van) een instituut als TNO toegerekend aan bedrijfsinvesteringen – overigens een relatief klein effect. Daardoor zit Nederland nu met 1,44 procent van 't bbp aan investeringen ruim boven het Europees gemiddelde. Met de publieke investeringen erbij komen we op 2,2 procent. Niet slecht, toch?

 

Nieuw verhaal

Kortom: het is tijd voor een nieuw verhaal over innovatie. Al is het probleem natuurlijk nog niet weg. Vergeleken met het OESO-gemiddelde lopen we publiek en privaat toch nog achter. Het doel is 2,5 procent van het bbp. We moeten dus aan de bak. Daarvoor moet het beleid niet anders, het moet vooral stabiel zijn met een stevige publiek-private samenwerking via bijvoorbeeld de topsectoren. En ook het mkb moet goed betrokken worden.

 

In die zin blijven sommige platen dus alsnog grijsgedraaid. Maar ik zeg wel: c'est le ton qui fait la musique. Wellicht is dat de oplossing: de grijsgedraaide plaat in een nieuw en beter jasje gooien. We moeten het immers samen doen. Zoals de Beatles al zongen: with a little help from my friends. En laat de cover van dat nummer nu veel beter zijn dan het origineel…

 

Thomas Grosfeld
Beleidssecretaris innovatie