Doet u mee? Ongelijkheid verminderen is ook een SDG

25-01-2019

2019 is net begonnen maar belooft een spannend jaar te worden voor ondernemers én bestuurders. Denk aan de Brexit, de klimaatdoelstellingen en de verkiezingen voor het Europees Parlement, provincies en waterschappen. Genoeg uitdagingen voor dit jaar, denk ik zo. Een – mooie – uitdaging waarop ik me samen met VNO-NCW West wil richten, zijn de duurzame ontwikkelingsdoelen van de Verenigde Naties. Deze zeventien Sustainable Development Goals (SDG 's) moeten afrekenen met armoede, ongelijkheid en klimaatverandering in de wereld in 2030. Nee, dat klinkt niet onmogelijk. En ja, daar kun je als ondernemer echt concreet aan bijdragen.

 

Als ondernemer kan je een SDG aanpakken

Neem Freke van Nimwegen, zij werkte bij Ahold toen ze het idee ontwikkelde om een restaurant te openen dat onverkochte producten van de Albert Heijn verwerkt in gerechten, spullen die bij de supermarkt anders weggegooid zouden worden. Inmiddels heeft Instock drie vestigingen, in Amsterdam, Den Haag en Utrecht. De horecaonderneemster werkt aan ontwikkelingsdoel SDG nummer 12: halvering van de voedselverspilling in 2030. Koppert Biological Systems uit Berkel en Rodenrijs zet natuurlijke vijanden in – zoals hommels en kevers – bij de teelt van voedsel- en siergewassen. Enter SDG nummer 2: duurzame landbouw. LG Sonicc in Zoetermeer bestrijdt algen in tanks en drinkwaterzuiveringsinstallaties op een milieuvriendelijke manier en draagt zo bij aan duurzame industrialisatie (SDG nummer 9).

 

Werkgevers medeverantwoordelijk voor dichten van de kloof

Ik zal niet alle SDG’s langslopen maar deze wil ik nog noemen: nummer 10, die het verminderen van ongelijkheid bepleit. De gele hesjes in Frankrijk strijden daar momenteel voor, maar ook in Nederland bestaat een flinke kloof tussen arm en rijk, hoog en laag opgeleid, techadapt en digibeet. Als werkgever hebben wij de medeverantwoordelijkheid die kloof te dichten.

 

Samen de doelen halen: doet u mee?

Dat kunnen we als ondernemers niet alleen. Dat moeten we samen doen met overheid, onderwijswereld en ngo’s. Dit geldt voor álle ontwikkelingsdoelen. Ik span me dit jaar extra in voor de SDG's, en ga ondernemers stimuleren innovatieve business cases te ontwikkelen. En u, gaat u ook verbindingen leggen en partnerschappen aan met relevante stakeholders? Zo moeten en kúnnen we met zijn allen de ontwikkelingsdoelen halen. Op naar een duurzaam en saamhorig 2019.

 

Audrey Keukens

Voorzitter VNO-NCW West