Do they know it’s Brexit time at all?

19-02-2019

Ik snap wel dat Nederlandse ondernemers het wat minder zien zitten, zoals blijkt uit de laatste COEN conjunctuurenquête. Je hoeft maar een paar kranten te lezen en de berichtgeving uit Londen doet je de moed in de schoenen zinken. Met zo'n 40 dagen voor de boeg, heb je als ondernemer geen idee wat je te wachten staat. Do they know it’s Brexit time at all?

 

Een kwart zit in Brexit-keten

Het tekent ons land dat maar liefst 1 op de 4 ondernemers verwacht dat de Brexit een negatieve invloed gaat hebben op hun bedrijfsvoering. Een kwart van de ondernemers weet – of vermoedt – dus dat zijn bedrijf ergens in een keten met het Verenigd Koninkrijk zit. En daar zitten nog niet eens de ondernemers bij die nog niet weten dat een deel van hun keten in het VK zit.

 

Sombere autobranche

Vooral de autobranche ziet ‘t somber in. Geen wonder als je bedenkt dat auto-onderdelen door de hele EU worden verscheept. Zo heeft Nederland niet alleen de VDL ‘assemblagefabrieken’, maar zijn er ook talloze kleinere bedrijven die onderdelen, halffabricaten en elektronica leveren aan een keur van automerken. Als die productieketen ook maar even via Groot-Brittannië loopt, kijk je al aan tegen in- en uitvoerrechten met het bijbehorende papierwerk.

 

Overgangsregeling Brexit

Ik hoop oprecht dat dat kwart van de ondernemingen zijn of haar bedrijf heeft doorgelicht op de gevolgen van Brexit. De overheid heeft voor een beetje lucht gezorgd met een overgangsregeling. Bedrijven die handel drijven met het Verenigd Koninkrijk kunnen na Brexit hun belastingopgave over 2019 doen alsof de Britten nog in de EU zitten. Zo zorgt Den Haag er in ieder geval voor dat bedrijven de kans krijgen om op dat vlak onvermoede gevolgen te repareren.

 

Positieve noot

Laten we met nog een positieve noot eindigen. Ondernemers in Overijssel en Zeeland hebben een hoger ondernemersvertrouwen dan eind vorig jaar. Het zijn beide provincies met krimpregio’s en dat ondernemers het daar zien zitten, is een goed teken voor de toekomst.

 

 

Feroz Amirkhan

Beleidssecretaris Economie