Coronasteun uit Brussel helpt ons om investerend uit de crisis te komen

11-09-2020

Het steunpakket dat de EU heeft opgetuigd om de gevolgen van de corona-crisis op te vangen is enorm. Het EU Herstelfonds en het Meerjarig Financieel Kader (het ‘Europees budget’) 2021-2027 vormen samen een totaalpakket van 1,82 biljoen (!) euro. Goed nieuws is dat Europa daarmee veel sneller en daadkrachtiger heeft gereageerd dan tijdens de financiële en euro crises.

 

Ook voor Nederland

Minder goed nieuws is dat in de publieke opinie het beeld is ontstaan dat dit geld uitsluitend voor de Zuid-Europese lidstaten is bestemd. Dat klopt niet. Als Nederland haar plannen goed laat aansluiten op deze (herstel)fondsen die met tientallen miljarden gevuld worden, kan ook het Nederlandse bedrijfsleven ten volle gebruik maken van die steun.

 

Investerend uit crisis

De lidstaten, en dus ook Nederland, moeten daarvoor een nationaal herstelplan opstellen. De projecten die via dit herstelplan opgestart worden, kunnen ons helpen investerend uit de crisis te komen. Op die manier kunnen bedrijven ook bijdragen aan maatschappelijke vraagstukken zoals de energietransitie en digitale transformatie.

 

Poort naar bedrijven

Laten we dus een goed overleg beginnen tussen overheid en het bedrijfsleven om zoveel mogelijk projecten op gang te helpen. Ook het midden- en kleinbedrijf moet gesteund worden om deze crisis te overleven en te investeren in de toekomst. De Europese fondsen die via de Europese Investeringsbank vrijkomen kunnen daar een belangrijke rol spelen. InvestNl kan daarnaast functioneren als poort naar de Nederlandse ondernemingen. Zo krijgen we de Europese steun waar het moet zijn: bij het bedrijfsleven.

 

Pedro Roggeveen

Beleidssecretaris macro-economisch EU-beleid