Chemisch recyclen van plastic: een flinke puzzel

18-03-2021

Van plastic plastic maken: hoe moeilijk kan het zijn? Nou, ik weet inmiddels: daar komt héél veel bij kijken. Zeker als je het op grote schaal wilt doen en zeker als je óók het plastic wilt recyclen dat je niet mechanisch kunt versnipperen en tot korrels kunt persen. Daarom ben ik ook zo blij met de Roadmap chemische recycling van kunststoffen die we onlangs samen met bedrijven onder de kap van het Versnellingshuis Nederland Circulair hebben vastgelegd. Ook staatssecretaris Stientje van Veldhoven van I&W en minister Bas van ’t Wout van EZK toonden zich verheugd.

 

Nieuwe grondstof

Bij chemisch recyclen – wat dus een belangrijke aanvulling is op de huidige mechanische recyclingtechnieken – wordt plastic verhit of opgelost zodat je het terug kunt brengen tot de originele moleculen. Dat levert dus nieuwe grondstof op, waarvoor je geen ‘nieuwe’ aardolie hoeft te gebruiken. Hartstikke mooi, maar wel een proces dat veel energie kost. Daarom kijken we samen ook kritisch naar de milieuwinst die het in de hele keten oplevert. Net als naar de nieuwe recycle-infrastructuur die daarvoor nodig is.

 

Regels aanpassen

Een behoorlijke puzzel, want ook op andere terreinen moet tegelijkertijd heel veel gebeuren. Zo moeten bijvoorbeeld regels op het gebied van (internationaal) afvaltransport Europees worden geharmoniseerd, want dat is nu namelijk nog een administratief circus van heb ik jou daar. Ook moeten er afspraken komen dat plastic dat bedoeld is om chemisch te recyclen niet als afval wordt behandeld (waarvoor strengere regels gelden) maar als grondstof. En moet duidelijk worden hoe chemische recycling meetelt in recyclingpercentages, want het doel van onze Roadmap is om in 2030 10 procent van de kunststofproductie te vervangen met behulp van chemische recycling.

 

Milieuwinst van chemische recycling

Voor bedrijven is nu nog niet duidelijk uit te rekenen wat de milieuwinst van chemische recycling is: daar moet één heldere methode voor komen. En zou het niet mooi zijn als bedrijven geprikkeld worden om hun plastic te laten recyclen doordat ze de CO2-winst daarvan mee mogen tellen, ook als dat buiten de bedrijfspoort gebeurt?

 

Circulaire industrie

En laten we niet vergeten: de komende jaren moeten bedrijven sowieso nog heel veel investeren: in chemische recyclingcapaciteit, technologie, logistiek en ketenafspraken. Ook de overheid zou de komende jaren dus structureel budget moeten uittrekken voor de doorontwikkeling van chemische recycling. Want een toekomstbestendige industrie is circulair. En die bereiken we alleen samen.

 

Jan Bessembinders

Beleidssecretaris milieu en circulaire economie