Reactie van VNO-NCW, MKB-Nederland en Techleap op het Kamerdebat met minister Dijkgraaf over internationalisering van 31 januari m.b.t. het beheersen van instroom en druk van buitenlandse studenten op ons onderwijssysteem en huisvesting.
Dam de toestroom van buitenlandse studenten drastisch in, luidt de oproep van politiek Den Haag. Want ze studeren van ons belastinggeld, vergroten de druk op de huizenmarkt, en dragen door hun aantal bij aan de vermindering van de kwaliteit van het onderwijs. Ik denk daar anders over: buitenlandse studenten zijn de sleutel zijn voor het versnellen van grote maatschappelijke transities in Nederland, en broodnodig voor de arbeidsmarkt van onze nieuwe economie.
‘Juiste’ studiekeuze
De Nederlandse economie van de toekomst draait namelijk onder andere om duurzaamheid en hightech ondernemerschap. Daar is buitenlands talent onmisbaar voor, want binnen onze ‘eigen’ arbeidsmarkt redden we het niet. Zij kiezen vaak voor studies rond grote maatschappelijke vraagstukken zoals AI, waterstof en bio-tech.
Eigen bedrijf starten
Na hun studie gaan ze aan de slag binnen sectoren met een personeelstekort. Of ze starten een eigen (tech)bedrijf. Ook dragen buitenlandse studenten met hun kennis en talent bij aan de kwaliteit van ons onderwijs en onderzoek. Kortom: buitenlandse studenten zorgen voor extra ambitie binnen én buiten de collegezaal.
Positieve uitstraling
Ik vind het dus belangrijk dat Nederland uitstraalt dat buitenlandse studenten welkom zijn. Helaas is dat nu niet het geval. En daar merken we de gevolgen van. Het weerhoudt buitenlands talent ervan om voor Nederland te kiezen. Ook bedrijven en startups die dit talent nodig hebben, kiezen steeds vaker voor landen die er positiever in staan, zoals Spanje en Portugal.
Anders druk verlichten
Dit neemt niet weg dat het goed is om te kijken naar manieren om de druk op het onderwijs en de huizenmarkt te verminderen. Bijvoorbeeld door het invoeren van een numerus fixus voor opleidingen waar economisch gezien minder behoefte aan is. Of het aanbieden van opleidingen in het Nederlands en het Engels, waarin wordt gewerkt met verschillende studentenaantallen. Zo wordt de toestroom beter gereguleerd en blijft de toegang tot opleidingen gegarandeerd.
Helpen met taalcursus
Buitenlandse studenten zijn dan nog steeds welkom. En blijven hier hopelijk ‘hangen’ na hun studie. Onderwijsinstellingen kunnen dat stimuleren met het aanbieden van een Nederlandse taalcursus. Want we hebben ze hard nodig.
Robin Biersma
Beleidssecretaris startupklimaat