Beste China-strategie is een verenigd Europa dat samenwerkt met VS

17-04-2019

Laten we China de komende jaren meer en meer de spelregels bepalen? Het is een vraag die op dit moment bijna overal in Europa openlijk op tafel ligt. En terecht in mijn beleving. Een autocratisch regime dat politiek bedrijft door middel van staatskapitalisme hier de lakens laten uitdelen, is voor niemand goed. Rob de Wijk waarschuwde hier onlangs in een interview met Forum dan ook terecht voor. We moeten, ook als Nederland, waakzaam zijn voor bedreigingen van onze democratische liberale samenleving en markteconomie. Zo hoeven investeringen in vitale sectoren niet zo maar te worden geaccepteerd.

 

Relatie met China open houden

Tegelijkertijd is het zaak om de economische en politieke relatie met China open te houden. We moeten immers niet vergeten dat China een belangrijke afzetmarkt is voor onze bedrijven en een interessante productielocatie. We exporteren inmiddels voor 11 miljard naar China en vrijwel alle grote Nederlandse bedrijven hebben in China geïnvesteerd. Andersom is de Europese markt van 500 miljoen koopkrachtige consumenten ook van groot belang voor China. Dat betekent dat een zelfbewust Europa dat acteert als een machtsblok prima in staat zou moeten zijn om tot goede afspraken te komen.

 

Nauwe samenwerking met VS

Nog effectiever zou het zijn als we dit doen in nauwe samenwerking met de Verenigde Staten. Binnenkort wordt in Den Haag de Global Entrepreneurs Summit gehouden, een uitgelezen kans om de banden steviger aan te halen. Niet voor niets heb ik vorig jaar stevig gelobbyd voor het naar Nederland halen van dit jaarlijkse event, geïnitieerd door de Verenigde Staten. De beste China-strategie is in mijn visie een verenigd Europa dat zich niet naïef opstelt en investeert in eigen technologie én een Verenigde Staten dat verder kijkt dan de puur protectionistische reflex en de samenwerking zoekt met haar natuurlijke partners. Wie dát weet te bereiken, heeft van niemand iets te vrezen.

 

Hans de Boer

Voorzitter VNO-NCW