Beleid coronasteun kan niet wachten

15-09-2021

Na de corona-persconferentie van gisteren zag ik mezelf al bij de horeca staan terwijl iemand mijn qr-code controleerde. Dan denk je meteen, hoe gaan café-eigenaren al dat extra personeel voor die controles vinden en betalen? En wie wil er nou vaste klanten moeten weigeren? Wat als je om middernacht de tent al moet sluiten? Wat dacht je van evenementorganisatoren die maar 75 procent publiek mogen ontvangen. Dat krijgt niemand rendabel.

 

Coronasteun op maat 

Het is duidelijk dat na 25 september 'het normaal' met name voor ondernemers nog lang niet terug is. De financiële zorgen blijven en de overheid moet hulp-op-maat bieden en snel met beleid komen. Daar verandert niks aan als we straks de 1,5 meter afschaffen of weer meer op kantoor kunnen werken.

 

De overheid stopt op 1 oktober met de generieke steunmaatregelen die de afgelopen anderhalf jaar zo cruciaal waren om ondernemers op de been te houden. Daarmee lijkt het beeld te ontstaan dat financiële hulp niet meer nodig is, maar niets is minder waar. Nog steeds zijn er sectoren die buiten hun schuld om met beperkingen kampen waardoor ze geen normale omzetten kunnen draaien.

 

Beperkingen voor ondernemers

Zo moet de nachthoreca, zoals disco's en clubs, om 24.00 uur dicht. Grote overdekte evenementen mogen maar met 75 procent bezetting draaien. Recent hebben ook kapitaalintensieve bedrijven in de toeristische- en congresinfrastructuur aan de bel getrokken, omdat zij tegen restricties aanlopen. Met name waar het gaat om ontvangen van buitenlandse gasten. Of wat denkt u van de reisbranche, waar het echt nog niet draait als voor de crisis.

 

Enorme schuldenbergen 

Al die beperkingen zijn opgelegd en niet veroorzaakt door de sectoren zelf. Daar moet dus steun tegenover staan, iets wat je in Duitsland ook ziet, en dat is waar de werkgeversorganisaties zich voor hebben ingezet en dat ook zullen blijven doen. In het aankomende coronadebat in de Kamer en het debat over steunpakketten na Prinsjesdag hopen we datzelfde geluid te horen. Voor het geld hoef je het ook niet te laten, zoals we recent hebben berekend.

 

De crisis is nog lang niet voorbij. Veel ondernemers draaien maar moeilijk omzet en anderen kijken vanwege corona tegen een enorme schuldenberg aan. Versoepelen is dus goed, maar we moeten echt alles op alles zetten om met elkaar, met in de kern gezonde bedrijven, over de streep te komen. Besluitvorming op dit gebied kan echt niet langer op zich laten wachten

 

Thomas Grosfeld

Beleidssecretaris Ondernemingsklimaat