Bedrijfsleven kan – als dat mag – helpen in strijd tegen criminaliteit

10-03-2021

De laatste jaren horen we steeds meer alarmerende berichten over de toenemende (ondermijnende) criminaliteit in Nederland. Burgemeesters worden bedreigd door criminelen, identiteitsfraude neemt toe, er zijn recordvangsten cocaïne in de havens, bedrijven worden gehackt en met cyberaanvallen platgelegd, ‘katvangers’ huren auto’s of panden voor criminelen. We horen helaas ook dat de politie, het Openbaar Ministerie en de rechtbanken te weinig capaciteit hebben om de toenemende criminaliteit in bedwang te houden.

 

Informatie delen

Het bedrijfsleven is vaak slachtoffer van criminaliteit. Het leidt jaarlijks tot miljoenen euro’s schade en leidt bovendien tot een slecht vestigings- en investeringsklimaat. Het bedrijfsleven kan én wil graag meehelpen om criminaliteit te voorkomen. Ondernemers beschikken over veel informatie. Oók informatie die veel leed kan voorkomen. Hoe fijn zou het zijn als je een andere ondernemer kon waarschuwen voor een katvanger of fraudeur om te voorkomen dat de crimineel nogmaals toeslaat? Want voorkomen is altijd beter dan genezen. Door preventief te kunnen handelen wordt de ondernemer, die het toch al zwaar heeft door de coronacrisis, enorme schadeposten bespaard.  Bovendien hoeft de toch al schaarse capaciteit van politie en justitie niet ingezet te worden op zaken die voorkomen hadden kunnen worden. Kortom: dubbel winst!

 

Privacy in de weg

Waarom wordt het bedrijfsleven dan nog niet ingezet tegen de strijd tegen criminelen? Privacywetgeving belet nu onderlinge informatie-uitwisseling waardoor criminelen makkelijker en herhaaldelijk kunnen toeslaan. Informatie-uitwisseling is voor overheidsinstanties - zeer beperkt – toegestaan, maar tussen bedrijfssectoren is het helemaal niet mogelijk. Criminelen weten dat de ene ondernemer de andere niet mag waarschuwen. Ze maken dankbaar gebruik van de privacywetgeving, die natuurlijk bedoeld is om onschuldige burgers te beschermen, en niet om criminelen vrij baan te geven.

 

Wetsvoorstel in de maak

Gelukkig wordt dit probleem door het CDA en de VVD onderkend en zijn zij bezig met initiatiefwetgeving om informatiedeling tussen bedrijfssectoren ter voorkoming van criminaliteit mogelijk te maken. Tot die tijd moeten ondernemers blijven zitten op hun gouden informatie en maar hopen dat de criminelen niet weer bij hen toeslaan. Het is hoog tijd dat niet de crimineel maar de ondernemer beschermd wordt.

 

Karijn van Doorne

Beleidssecretaris criminaliteit