Actievoeren leuk, maar liever weer aan tafel voor een goed pensioen

15-02-2019

Dat maak je ook niet iedere dag mee: de politie op je stoep om de toegang te blokkeren. Het overkwam VNO-NCW, MKB-Nederland en het ministerie van SZW vorige week maandag. De politiebonden wilden er aandacht mee vragen voor hun zorgen over het pensioen. De actievoerders bij de Malietoren werden onthaald met koffie, gevulde koeken en erwtensoep, want werkgevers willen niets liever dan weer om tafel gaan. Dat roepen we al sinds november, toen de vakbeweging de pensioenonderhandelingen met het kabinet en de werkgevers afbrak.

 

Nieuwe pensioencontracten met grotere kans op indexatie

Er zijn ook genoeg aanknopingspunten om snel tot afspraken te komen. Zo bieden de twee nieuwe pensioencontracten die zijn ontwikkeld afgelopen jaar een veel grotere kans op indexatie. En met die nieuwe pensioencontracten kunnen zzp'ers bovendien eenvoudiger pensioen opbouwen en - door de afschaffing van de doorsneesystematiek - wordt ons pensioen transparanter, eerlijker en persoonlijker.

 

1-op-1-koppeling levensverwachting aanpassen 

Ook werkgevers zien dat het in sommige sectoren, zoals bij de politie, steeds lastiger wordt voor mensen om gezond de eindstreep te halen. Er moet dus iets gebeuren waardoor de één op één koppeling van de pensioenleeftijd aan de levensverwachting wordt aangepast. En tegelijkertijd moeten we veel meer inzetten op maatwerk, zoals deeltijdpensioen, waar dat nodig is. Van generieke maatregelen profiteren vaak ook werknemers die het eigenlijk niet nodig hebben. Maar met maatwerkafspraken kun je gericht iets betekenen voor de werknemers die het écht nodig hebben.

 

Gedeelde verantwoordelijkheid werkgevers en werknemers

Pensioen is een belangrijke arbeidsvoorwaarde, waar werkgevers en werknemers gezamenlijk de verantwoordelijkheid voor dragen. Laten we die gedeelde verantwoordelijkheid nu ook waarmaken. Dat levert meer op dan een dagje actievoeren.

 

Hedda Renooij

Beleidssecretaris pensioen