Aardbeving Groningen: het is tijd voor een onconventionele oplossing!

14-06-2019

Het was weer zover: alweer zware aardbeving Groningen. Op woensdagochtend 22 mei werd een groot deel van de provincie Groningen wakker geschud door opnieuw een aardbeving. Een heftige: 3,4 op de schaal van Richter. Met zeker 2.000 schademeldingen als gevolg. Die komen bij het schadeloket bovenop de grote berg van ruim 15.000 claims die vaak al maanden wachten op afhandeling. In 2018 vonden er immers ook bevingen plaats. Vijftien keer, als je het precies wilt weten. De claims kunnen niet meer wachten.

 

Onconventionele oplossing schade aardbeving Groningen 

Wat als we de zaken nu eens omdraaien? Als we iedere gedupeerde direct 25.000 euro uitkeren? Meld de schade, met duidelijke foto’s van de schade, en binnen enkele weken krijg je de vergoeding op je rekening. Binnen twee jaar kan de eigenaar van de woning een controle verwachten. Als blijkt dat hij fraude pleegt, of het geld anders besteedt, dan verliest hij alle recht op toekomstig schadeherstel en versterking. Klaar.

Met die 25.000 euro kunnen eigenaren hun woning herstellen. De gedupeerde krijgt direct de kans zijn woning sterker te maken. Maar dat niet alleen. Je krijgt dankzij deze maatregel zelf de regie. Niet alleen over je huis, maar ook over je leven.  

 

Maak een einde aan de onzekerheid 

Dit mes snijdt aan twee kanten: voor bewoners in het aardbevingsgebied is de maandenlange onzekerheid over wel of geen vergoeding verleden tijd. Én ze kunnen hun huis, dat in veel gevallen onbewoonbaar kan worden, meteen onder handen nemen. Daarmee neem je een grote stressfactor weg. Ook bespaart deze aanpak miljoenen euro’s, omdat je kostbare en bureaucratische rompslomp rondom de schade opname vermijdt. Het Rijk moet bij de afhandeling meer vertrouwen tonen in inwoners en bouwbedrijven. Grote verzekeringsmaatschappijen komen iedere schademelding ook niet met eigen ogen controleren – waarom zou dat hier wel moeten?

 

Den Haag moet verantwoordelijkheid nemen

Grensverleggend en onconventioneel? Ja, absoluut. Maar daar dringt de Tweede Kamer volgens mij ook op aan bij EZ-minister Eric Wiebes. Zijn verspreking om de aardbeving een 'bevinkje' te noemen, doet nog steeds pijn. Ik denk dat mijn voorstel dé oplossing kan zijn. Den Haag moet verantwoordelijkheid nemen, de urgentie voelen. Geef een zwengel aan schadeherstel. Om samen de toekomst naar een duurzame – noordelijke – economie te waarborgen.

 

Alfred Welink

Voorzitter VNO-NCW Noord