Aanpak mobiele bendes mag nóg harder

24-05-2019

Mobiel banditisme is een mooie term voor een lelijke praktijk. Groepen rondtrekkende – vaak Oost-Europese – criminelen die zich verrijken met diefstal uit winkels en andere bedrijven, en uit vrachtwagens vol goederen die ergens staan geparkeerd. Verzorgingsproducten, gereedschap, fietsen of elektronica: als er maar handel in zit. Onder meer de detailhandel en de transportsector zijn daar de dupe van. Nederland is een aantrekkelijk land voor mobiele bendes. De infrastructuur is goed: op korte afstand is veel te halen en je bent snel weer weg.

 

Zwaardere straffen

Als dat soort criminelen al worden opgepakt, worden ze vaak weer vrijgelaten in afwachting  van hun rechtszaak. En dan zijn de vogels natuurlijk al lang weer gevlogen, mobiel als zij zijn. Maar dan is er nu een nieuwe strafvorderingsrichtlijn. Door zwaardere straffen te eisen hoopt het Openbaar Ministerie dat verdachten langer in hechtenis blijven en ze voortaan wél hun verdiende loon krijgen. En door deze richtlijn via de sociale media internationaal te verspreiden, zullen criminelen worden afgeschrikt om naar Nederland te komen, zo is de verwachting.

 

Liever paar jaar

Een hardere aanpak is mooi, maar het is de vraag of een gevangenisstraf van een paar maanden (in plaats van een taakstraf) voldoende afschrikt. Beter zou zijn om dit soort criminelen een voorwaardelijke straf van een paar jaar op te leggen. Als ze zich goed gedragen, komen ze na een halfjaar vrij. Gaan ze daarna weer in de fout, dan moeten ze de hele straf uitzitten. Dan zijn ze echt een tijdje van de straat.

 

Els Prins

Beleidssecretaris Criminaliteit