Aan de Versnellingstafels worden scaleups volwassen

25-07-2019

Waarom richt je je op China? Hoe denk je in een kapitaalintensieve industrie als de chemie je innovatie te introduceren? Heb je nagedacht over een alternatief verdienmodel? Ben je bereid zeggenschap in te leveren door die financier aan boord te nemen? En dan…Hoe kunnen we je helpen? Zomaar wat vragen die topondernemers, ambtenaren van EZK en experts in hoog tempo hebben afgevuurd op innovatieve start- en scaleups.

 

Snelkookpan

Versnellingstafels werden deze bijeenkomsten genoemd, mede georganiseerd door VNO-NCW en MKB-Nederland. Een snelkookpan van jewelste, waar de afgelopen jaren een tiental hoogtechnologische bedrijven van hebben geprofiteerd. Aan tafel zit een gezelschap dat speciaal op maat gesneden is naar de wensen van de ondernemer. Die (oud) ceo van dat bedrijf waar je niet goed binnenkomt, de wetenschapper waarvan je weet dat hij of zij kan helpen of juist die ondernemer die een inspirerend voorbeeld is.

 

Van startup naar disruptief bedrijf

Kent u bijvoorbeeld Photanol? Dit Amsterdamse bedrijf, in 2008 ontstaan aan de universiteit, heeft onlangs een proeffabriek gebouwd op het terrein van Nouryon in Delfzijl en produceert schone chemicaliën op basis van co2 en zonlicht. Een paar jaar geleden nog een startup, nu hard op weg om een disruptief bedrijf van formaat te worden. En onlangs nog beloond door de WEF met een stevige innovatieprijs.

 

Versnellingstafel helpt technologie verder

Maar hoe vernieuwend hun technologie ook is, de volgende stap zetten is voor zo'n bedrijf vaak lastig. En hoe is zonde is het als innovatieve bedrijven veel te vroeg stranden als ze de belofte hebben om bestaande sectoren (zoals chemie) radicaal te veranderen?! Ik heb gemerkt dat alle scaleups min of meer met dezelfde knelpunten zitten. Hoe ze iets op industriële schaal geproduceerd krijgen, bijvoorbeeld. Photanol schoof in 2018 aan, waarna een flink aantal concrete acties zijn afgesproken waarmee het bedrijf een stap(je) verder kan zetten.

 

Gaan groeien

Mijn boodschap: we moeten hiermee door. Er is veel aandacht voor startups, maar het is belangrijk voor de werkgelegenheid dat juist dit soort bedrijven door gaan groeien. Zéker bedrijven die zich richten op technologische doorbraken. Dat vraagt geduld, doorzettingsvermogen én een omgeving die stimulerend werkt. Ook de grote bedrijven aan de tafel raken vaak enthousiast. Zo bouwen we aan een ecosysteem waar innovatie kan floreren.

 

Techleap

Dat we met een dergelijke formule een bijdrage kunnen leveren is mooi. Je zou natuurlijk veel en veel meer willen kunnen doen. Ik was daarom ook blij dat Techleap, de opvolger van StartupDelta, de komende jaren focus legt op scaleups. De bedoeling is zo'n vijftig bedrijven helpen met het zetten van de volgende stap. Vind niet het wiel opnieuw uit, maar leer van elkaar, zou mijn boodschap zijn. Daar profiteren we allemaal van.

 

Thomas Grosfeld
Beleidssecretaris innovatie